0 / 0 / 1

Marmereend

CDNA beoordeelsoort: ja

Marmaronetta angustirostris  ·  Marbled Duck

Broedt en overwintert van Spanje, Noord-Afrika en Sicilië (weinig broedparen sinds 1999) en Irak (41 000 geteld in de winter van 2009/10) oost tot in centraal Azië.

De Ebro-delta is de noordelijkste plek waar de soort jaarlijks voorkomt. Het is een dwaalgast in onder meer Frankrijk, met veel gevallen in augustus-september.

ABvdBerg [2012]


Zoals bij meer zeldzame eenden is het aantal bewezen ontsnapte exemplaren bij deze soort hoog. Op basis van verspreiding en trekgedrag is een wilde herkomst echter goed mogelijk en daarom kan een vogel van deze, als hij geen tekenen van een verdachte herkomst vertoont, worden aanvaard.

EB Ebels [2012]

Marmereend
jaren | maanden | decades | verblijfsduur

datum prov, gemeente
27 t/m 28 september 1980 ZL Reimerswaal
20 augustus 1994 GE Culemborg
1. 14 augustus 2004 GE Lingewaard
14 t/m 16 augustus 2004 GE Rijnwaarden
26 t/m 29 november 2006 ZH Goeree-Overflakkee
8 t/m 20 juli 2009 ZL Veere
5 mei 2013 FR Dongeradeel
22 september t/m 6 oktober 2016 NB Tilburg (gemeente)
één geval aantal gevallen geclusterd, zoom in voor individuele gevallen
vervolglocatie van een geval geval binnen deze gemeente, hetzij geval niet nauwkeuriger bekend, of kwetsbare plaats

Ja, ik geef toestemming Dutch Birding is wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken, en je te informeren over het gebruik daarvan op de site. Dutch Birding gebruikt cookies en soortgelijke technieken voor de volgende doeleinden: het optimaliseren van de website, het gebruik, beheer en gericht kunnen tonen van advertenties, de integratie van social media, het verzamelen en analyseren van statistieken.

Voor een aantal van bovenstaande punten is het vastleggen van bezoekersgedrag noodzakelijk. Ook derde partijen kunnen deze cookies plaatsen, zoals bijvoorbeeld het geval is bij embedded video's van YouTube.