0 · 0 · 2

Huisgierzwaluw

CDNA beoordeelsoort: ja

Apus affinis  ·  Little Swift

Broedt in Afrika, hier en daar in het Midden-Oosten, en in Zuid-Azië. Dichtstbijzijnde broedgebieden zijn in Noord-Afrika en (weinig) Zuid-Spanje; het betreft hier trekvogels. Komt als dwaalgast in mei-november steeds vaker in Noordwest-Europa voor in met name Brittannië en Zweden.

De soort is talrijk in Marokko en al meerdere jaren een zeldzame zomergast in Zuid-Spanje. Afdwalers ('doorschieters') die in Noordwest-Europa terechtkomen zijn dan ook vooral in voor- en najaar te verwachten. De geschiedenis van de soort kent een enigszins rumoerig verleden: van het eerste geval in mei is wél direct een foto gepubliceerd maar de waarneming werd nooit ingediend. Pas naar aanleiding van het tweede geval in november is hij op basis van de foto's door de CDNA beoordeeld en aanvaard.

SC Wytema [2013], ABvdBerg [2016]

Huisgierzwaluw Arie Ouwerkerk, Terschelling (FR), 17 mei 2001
jaren | maanden | decades | verblijfsduur

datum prov, gemeente
14 september 1980 NL onbekend
1. 17 mei 2001 FR Terschelling
14 oktober 2004 ZL Sluis
2. 20 november 2006 NH Velsen
16 maart 2009 NB Landerd
één geval aantal gevallen geclusterd, zoom in voor individuele gevallen
vervolglocatie van een geval geval binnen deze gemeente, hetzij geval niet nauwkeuriger bekend, of kwetsbare plaats

Ja, ik geef toestemming Dutch Birding is wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken, en je te informeren over het gebruik daarvan op de site. Dutch Birding gebruikt cookies en soortgelijke technieken voor de volgende doeleinden: het optimaliseren van de website, het gebruik, beheer en gericht kunnen tonen van advertenties, de integratie van social media, het verzamelen en analyseren van statistieken.

Voor een aantal van bovenstaande punten is het vastleggen van bezoekersgedrag noodzakelijk. Ook derde partijen kunnen deze cookies plaatsen, zoals bijvoorbeeld het geval is bij embedded video's van YouTube.