CDNA Nieuwsberichten

Verzoek: dien je waarnemingen van zeldzame soorten in!

19 januari 2023  ·  CDNA

“De CDNA stelt zich tot doel het verzamelen, beoordelen en archiveren van gevallen van zeldzame vogelsoorten en vogelondersoorten in Nederland.” 

De eerste zinnen uit het handboek-CDNA maken het al duidelijk: het archiveren van waarnemingen is misschien wel de belangrijkste taak van de CDNA! Dit doen we door gegevens te verzamelen, het beoordelen van gevallen en vervolgens het publiceren over onze besluiten in een jaarverslag. In het laatste nummer van Dutch Birding is alweer het 42e CDNA-jaarverslag van zeldzame vogels in Nederland gepubliceerd!

Trend: minder eigen indieningen door de ontdekkers

Met betrekking tot het verzamelen van gegevens moeten we helaas constateren dat steeds minder mensen de moeite nemen om hun waarnemingen in te dienen. Opvallend daarbij is dat we dit niet alleen terugzien bij betrekkelijk onervaren waarnemers, maar dat ook regelmatig door de wol geverfde zeldzaamhedenontdekkers er voor kiezen niet in te dienen. 

Gevolg: minder complete archivering van de waarnemingen

Gevolg van dit niet indienen is onder andere, dat een dossier in een dergelijk geval dan moet worden aangemaakt door het CDNA-archivarissenteam (Gerjon Gelling en August van Rijn) zelf. Behalve dat het hen veel extra werk oplevert, raakt daardoor niet zelden veel belangrijke informatie over de waarneming verloren. Onvermijdelijk is daarmee de archivering van de waarneming minder volledig. Het komt zelfs voor dat een aangemaakt dossier uiteindelijk zo weinig details, foto's of geluidsopnamen bevat, dat de commissie niet anders kan dan een geval niet (of voor een onjuist aantal dagen) te aanvaarden.

Indienen: Weinig moeite, veel plezier:

Via de site van Dutch Avifauna of  waarneming.nl kom je terecht bij ons digitale indienformulier. Het doorlopen van dit formulier is eenvoudig, het invullen kost weinig tijd. Het formulier biedt voor zowel  de onervaren als ervaren waarnemer een heldere manier om de waarneming te beschrijven. Vergeet echter niet je foto’s, video’s of geluidsopnames toe te voegen aan het formulier en niet alleen een link naar het geval op bijvoorbeeld waarneming.nl. Wij danken jullie hartelijk voor de moeite!