CDNA Nieuwsberichten

CDNA-handboek(en)

15 juli 2021  ·  CDNA

Moleculaire technieken, zoals mtDNA bepaling, spelen de laatste jaren een steeds grotere rol bij de determinatie van zeldzame vogels. Om het proces van deze onderzoeksmethoden vast te leggen, is het CDNA-handboek uitgebreid met richtlijnen voor de documentatie van moleculaire onderzoeksresultaten. De CDNA wil graag informatie over een aantal basisgegevens (wie heeft wat en waar verzameld, is er nog materiaal beschikbaar), uitleg over de moleculaire technieken die zijn gebruikt en wat de resultaten zijn, en een uitleg over hoe de resultaten geïnterpreteerd worden. De richtlijnen zijn te vinden onder sectie 2.3 van het vernieuwde handboek.

We hebben nu drie PDF-versies van het CDNA-handboek online gezet, uit 2015, 2019 en het huidige handboek. Het handboek is geregeld geüpdatet, maar helaas zijn daar niet altijd back-up versies bewaard van gebleven (een nadeel van een web-based handboek). We zijn daarom benieuwd naar oudere versies (digitaal of analoog), en mocht iemand die in bezit hebben, dan horen we dat graag via cdna@dutchbirding.nl

Onderdeel van de handboeken was een vermelding van de zittende leden in een appendix, maar aangezien dat een momentopname is, zijn deze uit de PDF-versies van de handboeken gelaten. We werken aan algemeen overzicht waarin inzichtelijk gemaakt wordt wie er wanneer in de CDNA zitting hebben genomen. Dat wordt hier binnenkort toegevoegd.